В края на седмицата в Пало Алто, Калифорния по време на събитието Tesla AI Day 2022 Илон Мъск представи работещ прототип на хуманоидния робот Tesla Optimus. 

Според Мъск машината е много близо до серийно производство, а цената на Optimus, когато започнат да се произвеждат милиони бройки от него, ще е около 20 000 долара - по-ниска от тази на Tesla автомобил. 

“Целта ни е да създадем работещ хуманоиден робот възможно най-скоро”, заяви Мъск, като определи 2027 г. за краен срок за това начинание. 

Снимка 589662

Източник: Tesla

По време на представянето Optimus се появи на сцената, без да е свързан към никакъв друг хардуер, и показа, че може да извършва базови движения, да върви самостоятелно и дори да се движи в такт с музика. 

Мъск обаче призна, че това е първият път, в който робота се тества без никакви помощни средства и изрази притеснение, че роботът може да се сгромоляса по лице на сцената. 

Все пак постижението на Tesla е впечатляващо, имайки предвид, че по Optimus е работено около осем месеца. 

Снимка 589663

Източник: Tesla

Бяха показани и клипове, в които роботът носи кашони и се ориентира в непозната среда посредством изкуствен интелект. 

Идеята на Мъск е Optimus да започне “живота” си като асистент и работник в производствената линия на Tesla, а след това да започне “да помага на милиони хора” и да спомогне за създаването на “бъдеще от изобилие, в което няма нищета и всеки може да има какъвто продукт или услуга пожелае”. 

Снимка 589664

Източник: Tesla

Мъск също така разкри, че машините и производствените линии във фабриките на Tesla ще бъдат адаптирани за масовото производство на Optimus. 

По думите на Мъск броят на ситуациите, в които Optimus ще може да се ориентира и да е полезен, ще нарасне експоненциално с доближаването до серийно производство.

Машината е оборудвана с LTE и Wi-Fi модеми, а една от целите пред инженерите на Tesla e да внедрят в робота батерия с капацитет от 2.3kWh, така че тя да издържа цял ден без зареждане.