След като успя да прокара закон за уеднаквяването на стандартите за зареждане на мобилни устройства, ЕС се заема още по-сериозно да реформира пазара на смартфони, таблети и т.н.

Counterpoint Research и спадът в продажбите на смартфони в Европа

Колко по-малко смартфони купуват европейците

2020 г. се повтаря

В края на месец август Европейската комисия е внесла проектозакон, който изисква от технологичните гиганти да станат доста по-екологични, а продуктите им - по-устойчиви. 

В основата си предложеният закон предвижда смартфоните да получат поддръжка за хардуерни проблеми за поне пет години след покупка, при което производителите ще трябва да предоставят и поне 15 вида части за ремонт. 

Снимка 586532

Източник: iStock

Целта е да се удължи сегашният период от две-три години, който обикновено потребителите прекарват с телефона си, преди да го заменят на нов. 

Нарастването му до пет години в екологичен план би се равнявало на премахването на над пет милиона коли от европейските пътища. 

Задължително ще е производителите да осигурят възможност за ремонти на дадени устройства цели пет години, след като те са излезли от продажба. 

Снимка 564454

Източник: YouTube / JerryRigEverything

Законът също така изисква производителите да залагат на по-издръжливи батерии, които ще запазят поне 80% от капацитета си след 1000 цикъла на зареждане. 

За сравнение, към момента Аpple твърди, че батерията в iPhone е проектирана така, че да пада на 80% само след 500 цикъла. 

Снимка 483285

Източник: iStock

Като алтернатива, Комисията предлага батериите да станат лесно сменяаеми и да се върнат капачетата на гърба на телефоните. 

Oukitel WP19 и всичко за телефона с най-голямата батерия в света

Телефонът, който издържа 94 дни с едно зареждане

Най-голямата батерия в телефон

Сред изискванията в предложения закон е и такова за поне пет години ъпдейти на системите за сигурност и операционната система.