Мобилната операционна система на Аpple обикновено се слави като по-защитена и надеждна от Android, но в днешно време технологиите са на такова ниво, че едва ли някой може да се чувства напълно защитен. 

Google Play, Best of Play 2022 и кои бяха топ приложенията за Android през изминалата година

Кои са топ приложенията в Google Play за 2022 г.

Равносметката за феновете на Android

Хакерите стават все по-изобретателни, а начините за проникване и подслушване на телефони се множат ежедневно. 

Наскоро учени от пет университета в САЩ са обединили усилията си, за да покажат колко лесно е да се подслушва разговор чрез сензорите за движение в смартфона. 

Снимка 601065

Източник: iStock

Както повечето от нас сигурно са забелязали, звукът, идващ от слушалките на смартфоните, е доста по-силен към днешна дата, отколкото беше при излизането на първите смартфони. 

Въпреки че на пръв поглед по-силният звук е просто удобство и технологично подобрение, той може да се окаже и пагубен за сигурността на устройството. 

Американските учени са създали технология, наречена EarSpy, при която вибрациите от звука в слушалката се улавят от сензорите за движение и могат да бъдат възпроизведени отново. 

Снимка 601066

Източник: iStock

Възможно е да се получи информация не само за съдържанието на разговора, но и за пола и някои характеристики на човека, с който разговаряме. 

Очевидно от Google са наясно с казуса, защото в Android 13 бе внедрена защита, която не позволява на сензорите да отчитат сигнали под определена честота, която в случая е 200Hz. 

Тази екстра обаче редуцира уловените от сензорите за движение сигнали с едва около 10%. 

Android 13 (Go edition) и какви промени носи новият ъпдейт

Всички ключови промени в новия Android 13 (Go edition)

Значими подобрения по системата

Създателите на EarSpy казват, че можем да се защитим от тази слабост на телефоните като просто държим звука максимално слаб при разговор.