Преди седмица Apple представи тазгодишните си модели смартфони iPhone 11, iPhone 11 Pro и Pro Max, които бяха посрещнати с доста смесени чувства от феновете на марката.

iPhone 11 Pro и шегите с новия модел на Apple

Всички се смеят на iPhone 11 Pro

Най-актуалната тема в социалните мрежи

Мнозина дори се подиграха със специфичния дизайн на камерните модули на гърба на всеки от телефоните. Една от основните критики към Apple като цяло е, че новите телефони не са толкова интересни, колкото водещите модели на Samsung и Huawei.

Трудно е да не се съгласим с определена част от критиките, ако вземем предвид, че серията на iPhone 11 действително е лишена от някои атрактивни съвременни функции и услуги.

Без USB-C и тази година

Apple снабди лаптопите си MacBook Pro с USB-C портове още през 2016 г., но три години по-късно iPhone продължава да се зарежда с Lightning кабел.

Снимка 442965

Източник: iStock

Pro моделите идват с мощен 18-ватов адаптор с USB-C връзка, но по-евтиният модел е лишен от такава. Изглежда, че според Аpple USB-C е екстра, за която потребителите трябва да платят повече, което е разочароващо за много собственици на iPad и MacBook Pro.

Лицето остава същото... и тази година

Повечето лидери в смартфон индустрията успяха да елиминират модулите, съдържащи сензори, слушалка и селфи камера от лицето на флагманите си по различни начини.

Снимка 442964

Източник: Apple

Apple oбаче продължава да залага на дизайни, които са, кажи-речи, идентични с този на iPhone X отпреди две години. Ето как iPhone 11 изглежда остарял, още преди да е достигнал собствениците си.

Сензорът под екрана остава мираж

Внедряването на сензора за пръстов отпечатък под екрана е нещо, което Apple очевидно продължава да избягва, въпреки че тенденцията в индустрията диктува обратното.

Снимка 442968

Източник: iStock

Също като моделите от последните две години, iPhone 11 отново разчита на Face ID, което е и една от причините за запазването на модула в горната част на лицето на телефона.

Гърбът на iPhone 11 е просто гръб

Снимка 442969

Източник: Apple

Възможността за зареждане на джаджи и други смартфони по безжичен път директно от гърба на смартфона безспорно щеше да е атрактивна новост за милионите собственици на AirPods и Apple Watch, но, уви, гърбът на iPhone 11 остава без тази функция.

iPhone 11 не е готов за свят с 5G

Както се очакваше, Apple не снабди новите си телефони с 5G модем, което според много хора е сериозен минус при избора на нов телефон.

Маркъс Браунли, 5G и защо да не си купуваме 5G смартфон през 2019 г.

Защо да не си купуваме 5G смартфон през 2019 г.

Новата интернет мрежа все още не е напълно готова

Имайки предвид, че 5G мрежите ще навлязат с пълна скорост от догодина, iPhone 11 изглежда неатрактивен в дългосрочен план.