На 3 януари тази година Apple се превърна в първата компания в света с пазарна капитализация от рекордните три трилиона долара. 

Counterpoint Research, Apple, Samsung и какви са резултатите от продажбите на телефони през третата четвърт на 2022 г.

По-скъпи или по-евтини смартфони купувахме през 2022 г.

Как става това

В края на годината обаче ситуацията далеч не изглежда толкова розова за технологичния гигант, най-вече заради сериозните трудности за производствените фабрики в Китай. 

Само дни преди края на 2022 г. общата стойност на акциите на Apple се срина до около два трилиона долара, а проблемите изглежда далеч не са приключили. 

Снимка 493090

Източник: iStock

Тази седмица цената на една акция падна до малко под 126 долара, което е сериозен спад от върха от 183 долара, достигнат през януари. 

Въпреки че ситуацията в Китай се нормализира донякъде през последните две седмици, агенцията TrendForce прогнозира, че компанията ще продължи да продава по-малко телефони през 2023 г. 

Според скорошен доклад на TrendForce фабриката на Foxconn, в която неотдавна избухнаха бунтове сред работниците, е работела на около 70% от капацитета си от октомври насам. 

Снимка 584531

Източник: iStock

Масовото напускане на служителите й все още не е напълно овладяно и недостигът на персонал ще продължи и през новата година. 

Нещо повече - TrendForce предвижда, че това ще доведе до спад в доставките на iPhone с цели 22% на годишна база през първата четвърт на 2023 г. и Apple ще достави само 47 милиона устройства. 

Въпреки проблемите Apple успя да завърши третата четвърт на 2022 г. с печалба, но това се дължи най-вече на повишението в цените на продуктите й, което компенсира за по-ниските доставки. 

Apple, iPhone, Китай и какво губи компанията заради протестите срещу COVID ограниченията

Закъснял iPhone и милиарди загуби - равносметката за Apple в Китай

Ситуацията се влошава

Изглежда ще трябва да изчакаме няколко месеца, за да видим дали тази стратегия ще продължи да работи на фона на мрачните прогнози за следващата година.