Невъзможността да се достигне до оргазъм, освен че е много неприятна, може да бъде и травматизираща.

Според данни на Института Кинси в САЩ около 20 - 30% от жените не достигат до върховния момент всеки път, когато правят секс. За сравнение, едва 5% от мъжете имат същия проблем, пише plus.bg.

Мъжете и жените, които респективно не могат да поддържат ерекция или да достигнат до оргазъм, се смята, че са засегнати от някакъв вид сексуална дисфункция.

Невъзможността от достигане на оргазъм може да се дължи на различни проблеми - както физически, така и психиически.

Ето кои са най-честите причини:

Депресия

Депресивните състояния се отразяват не само на настроението, но и на желанието за секс. По време на проучване, публикувано в American Family Physician, се установява, че 70% от възрастните, които страдат от депресия и не се лекуват, са засегнати и от проблеми с либидото.

Хронична болка

Повече от 75 млн души по света живеят с постоянна или изтощителна болка, която често пъти може да доведе до понижено желание за секс. За засегнатите е трудно да изпитат удоволствие по време на секс, тъй като чувстват дискомфорт през цялото време.

Когато не се харесваме

Ако се чувстваме добре в кожата си, сме склонни в по-голяма степен да се чувстваме по-добре и психически. Връзката между тялото и ума е от основно значение за сексуалното удоволствие. Когато не се чувстваме добре в своето тяло или не го харесваме, е значително по-трудно и да се насладим на секса, както и да достигнем до оргазъм.