10-годишни деца с по-високи резултати от тестове за интелигентност се сблъскват с по-голям риск от проблеми с алкохола като пораснат, твърдят шотландски учени.

Този риск е "значително по-висок при жените, отколкото при мъжете", твърди д-р Г. Дейвид Бати от университета в Глазгоу, Шотландия, пред здравното издание American Journal of Public Health.

"Откритията абсолютно се противопоставиха на нашите очаквания."

Екипът на Бати изследвал връзката между умствената способност на 8 170 10-годишни момичета и момчета и алкохолните им навици, когато станали на по 30 г.

Според резултатите, от 3895-те мъже и 4148-те жени, употребяващи алкохол като възрастни, тези с по-високи успехи в тестовете за интелигентност се сблъсквали по-често с проблеми с консумацията на спиртни напитки. При жените тази връзка се оказала особено силна.

При увеличение с 15 пункта на умствените способност в детска възраст, се увеличавал съответно и рискът от проблеми с алкохола - с 1.38 пъти при жените и 1.17 пъти при мъжете.

Изненадващият фактор в разкритията и липсата на други материали по темата водят до нуждата от допълнителни изследвания, твърдят учените.