Японската принцеса Мако ще трябва да сдаде своя кралски статут, след като се ожени за "човек от народа".

25-годишната най-голяма внучка на император Акихито ще работи в адвокатска кантора и няма да се ползва от привилегиите на семейството си.

Снимка 294601

Източник: GettyImages

Принцеса Мако и годеникът й Кей Комуро се срещат през 2012 г. в ресторант, докато двамата учат в Международния християнски университет в Токио. Сватбата им се очаква да се състои през следващата година.

Императорският закон на Япония изисква принцесата да напусне кралското семейство, след като се омъжи за обикновен човек.

Лелята на принцеса Мако, принцеса Саяко, която е единствената дъщеря на императора, също се ожени за "човек от народа" през 2005 г. Това беше първият път, когато японска кралска особа решава да се раздели с кралския си статут и да стане обикновен човек.

Снимка 294602

Източник: GettyImages

Саяко трябваше да се приспособи към по-скромен живот като това да живее в апартамент с една спалня. Тя трябваше да се научи как да кара колата си сама, да пазарува в супермаркет и да си купува мебели.

От своя страна император Акихито намеква, че иска да се оттегли, заявявайки, че възрастта му може да попречи на задълженията му.

Опознай Япония!

Опознай Япония!

Фотографът Иван Пастухов разказва със снимки

Акихито е на 83-годишна възраст, припомня BBC. Никой японски император не е абдикирал в продължение на два века и законът в момента не го позволява. Япония обаче обмисля да приеме законови промени, за да позволи на императора да се оттегли, както и за повече приемственост в кралското семейство.

Очаква се в новото законодателство обаче непроменен да остане законът за наследяване на трона само от мъже.