Най-известната френска дизайнерка Коко Шанел (Coco Chanel) е и доста противоречива личност. Едно е сигурно - още приживе тя се превръща в абсолютна икона. Коко става световно известна с уникалния си почерк в модата, като години след смъртта й модната къща "Шанел" остава най-високото ниво във висшата мода. Въпреки известността й, може би все още има неща, които не сте чували за дизайнерката:

 1. От къде идва името Коко Шанел?

Тя се ражда на 19 август, 1883г., като в акта й за раждане е записано "Gabrielle Bonheur Chasnel". Нейната фамилия е била написана грешно от чиновника попълвал документа. Коко пък идва от прякор в детството й.

Снимка 307027

Източник: Уикипедия

 1. Първи стъпки в кариерата

Не мислете, че те са в модата. Коко започва работа като аниматор в спа курорт в градчето Vichy. Тя обаче не е била особено даровита певица и бързо разбира, че трябва да смени професията.

 1. Шапки

След като се мести в Париж, Коко стартира с дизайна на шапки. През 1910г. става лицензиран "шапкар", а също така отваря първия си магазин на Rue Cambon.

Снимка 307030

Източник: GettyImages

 1. Костюми

Тя показва първия си костюм, от превърналия се впоследствие иконичен стил, през 1925 година. Тогава кройката на двуредния костюм, който преди всичко е функционален, е била революционна.

 1. "Номер 5"

За разлика от костюмите и шапките, Шанел не е създателката на "Chanel № 5", а просто дава името на парфюмерист. Така тя става първият дизайнер, който има собствен парфюм. Причината ароматът да се казва "Номер 5", е че петицата е била щастливото число на Коко.

 1. Чанти

През 1929г. Шанел пуска първата си линия чанти, която е вдъхновена от чантите на войниците. Дизайнът им е бил обновен само веднъж през 1948-ма, и след това чак през 1980-та от Карл Лагерфелд. През 2005-та, едноименната модна къща отпразнува 50-тата си годишнина с реплика на първата чанта, дело на Коко.

 1. Бижута

Шанел твори първите си бижута, предназначени за любителите на диамантите през 1932г. Линията е под името "Bijoux de Diamants". 80 години по-късно, модната къща пусна 80 нови диамантени накита, по един за всяка година от излизането на първото бижу.

Снимка 307029

Източник: GettyImages

 1. Малка черна рокля

Идеята на малката черна рокля е приписвана на Шанел. Дизайнерката взима черното - цвят, който е асоцииран с погребение и траур, и го вкарва във вечерното облекло, след като усеща, че някои от роклите й изглеждат твърде лековато в шарени цветове.

   9. Коко е единственият дизайнер, който попада в елитния списък със 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век на сп. Time. В категорията си тя е редом до Луис Армстронг, Чарли Чаплин, "Бийтълс"и много други артисти, които са белязали човечеството.

 1. Холивуд

През 1921-ва, Коко се запознава със Самюел Голдуин от MGM. Посредник на срещата е херцогът Дмитрий Пвлович, братовчед на последния цар на Русия Николай II. Голдуин й предложил 1 млн. долара, за да проектира костюми за звездите на MGM. За съжаление обаче, в крайна сметка, нейното естетическо виждане не се приема добре от холивудските продуценти и Коко се завръща в Париж. Така се ражда репликата на дизайнерката, че "Холивуд е столицата на лошия и вулгарен вкус!".

Снимка 307031

Източник: GettyImages

През 2009-та излезе филм, който разказва за една от най-любопитните любовни истории - тази на Коко Шанел и Игор Стравински. В ролите са Ана Мауглалис и Мадс Микълсън

 1. Русия

Коко се среща с руския композитор Игор Стравински през 1920-та. Тя подслонява неговото семейство в една от къщите си за цели 9 месеца. Тя е толкова запленена от изкуството му, че дарява около 300 000 франка на руския балет. Шанел прави безплатно много костюми за трупата.

 1. Англия

Твърди се, че принц Едуард VIII е бил запленен от Коко и дори й е предложил брак, който тя е отхвърлила. По-късно, вече като крал, Едуард се прощава с трона заради любовта си към трикратно разведената Уолис Симпсън. 26 години по-късно племенницата му Елизабет ще се изкачи на трона, за да стане най-дълго управлявалият жив монарх в света.

"Има няколко принцеси на Уестминстър. Има само една Шанел", казва тогава Коко.

 1. Връзки с нацистите

Секретни документи на френската полиция разкриха, че Коко Шанел е била агент на Щази. Тя е била описана като "Дизайнер и парфюмерист". Псевдонимът й е бил "Уестминстър", а номерът на агентурното й досие е F-7124. Самата тя, както и по-късно модната й къща, категорично отхвърлят тези твърдения.

 1. Смърт

Коко Шанел умира на достолепната възраст от 87 години, на 10.01.1971-ва в "Риц". Тя обитава апартамент в луксозния хотел в Париж в продължение на 30 години.

Снимка 282121

Източник: GettyImages

От 1983 година творчески директор на "Шанел" е Карл Лагерфелд 

 1. "Коко"

Бродуейският мюзикъл "Коко" има 7 номинации за "Тони" и много други награди. Той се играе от 1969-та до 2011-ва година. През първите 8 месеца от поставянето на спектакъла, главната роля е била поверена на Катрин Хепбърн.