От години създателите на съдържание в YouTube роптаят срещу произволните промени в условията на ползване, които платформата въвежда без предупреждение.

Тази седмица стана ясно, че от 10 декември ще влезе още една промяна в правилника на YouTube, която гласи, че модераторите на мрежата могат по собствено усмотрение да премахват канали, които не носят достатъчни приходи.

Точната формулировка на новото правило гласи, че "икономически неизгодните" канали ще бъдат изтривани и платформата "не е длъжна да поддържа качени видеа".

Това означава, че YouTube може да маха канали и съдържание от страниците си по всяко време, като дори не се уточнява какво се счита за "икономически неизгоден" канал.

Колко пари носят един милион гледания в YouTube

Колко пари носят един милион гледания в YouTube

Това си е сериозен бизнес

Както може да се очаква, новите правила предизвикаха вълна от недоволство дори сред най-популярните създатели на съдържание, тъй като от 10 декември доходите и трудът им ще бъдат изцяло в ръцете на управлението на YouTube.

Някои дори поискаха от Google уволнението на СЕО-то на YouTube Сюзън Войчицки и стартираха петица за премахването й от позицията, която към момента е събрала над 50 000 подписа.