Наричат ги поколение Y, милениали, хилядолетници. Това са всички онези, родени между 1980 и края на 1990 г., които не помнят Тодор Живков, но знаят лафчето с "мат'риала". Онези, които обичат да обикалят улиците от сутрин до сутрин, правейки кратки паузи в модерни барчета, за да щракнат по някое селфи с модерните си приятели.

Градски легенди

Съществува мит, че това поколение е вързано за града, и той е неговата най-голяма страст. Големият град, бъдещето, парите, големите компании, иновациите, кафенетата.

Снимка 317349

Източник: iStock

Но това е само легенда. Истината е друга, пише Fortune и цитира статистика. А легендите не носят на статистика.

Голата истина

А тя е, че милениалите пребивават в града, но не го предпочитат. Живеят в него основно защото кризата през 2008 г. реално не им позволи да живеят някъде другаде - несигурни позиции, ниски заплати, трудни кредити. А и точно тогава родените през 1990 г. тъкмо навършваха пълнолетие, тоест каквото мама и тати кажат и дадат - това е.

Снимка 317350

Източник: iStock

Статистиката сочи, че през следващите две години онези, които се подвизават като "върховните милениали" (разбирайте набор '85-'90), ще започнат да напускат урбанизирания живот. Модните барчета ще си останат в миналия сезон, а тези млади работници, тъкмо стъпили по-стабилно на краката си, ще се върнат към едни други моди. Ония от времето на "мат'риала".

Щастие на 15 километра

Сезоните на бабите и дядовците им, които навремето са купували по някоя лада или жигули, и са сменяли панелките с вила и лозе на 15 километра от града, ще се върнат. По-голяма къща, по-спокоен живот - да могат децата да растат на чист въздух и да тичат.

Според Fortune поколението Y ще влезе в тези роли съвсем скоро и масово ще напусне градовете. Само че с по-високи заплати, с по-бързи и хубави коли и с по-големи къщи. И лозе де.

Снимка 317351

Източник: iStock

"Тези, които не искат да порастнат" съвсем скоро ще могат да си позволят всичко това и ще лъсне голата истина - градът е място на мода и икономическа безизходица, а вилата и лозето на 15 километра никога не са били толкова секси. Тоест, винаги са били.