Любовта може да не се купува с пари, но за сватбата те са необходими. Има случаи, в които охарчването покрай церемонията придобива внушителни размери.

Да, става въпрос за пари, за много пари.

Преди да видите обаче какви суми са изхарчени по света, ще ви кажем само, че една от най-скъпите сватби в България е вдигната през 2006 г. Тогава семейството на Евгения и Николай Баневи харчи скромните 400 хиляди евро. На сватбеното тържество са пели легендарните Джо Кокър и Лили Иванова. 

10. Челси Клинтън и Марк Мезвински 

Снимка 322319

Източник: GettyImages

Сватбата на дъщерята на Бил Клинтън е струвала пет милиона долара. Бракосъчетанието се състоя през 2010 г. в Ню Йорк и на него присъстваха 400 гости. Роклята на булката беше дело на дизайнерката Вера Уонг, а безглутеновата сватбена торта се издигаше метър и половина над земята.

9. Уейн Рууни и Колийн Маклоклан 

Снимка 322320

Източник: GettyImages

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед се ожени за училищната си любов през 2008 г. на италианската Ривиера. Това е коствало на Рууни осем милиона долара.

8. Крис Хъмфрис и Ким Кардашиян

Снимка 322326

Източник: GettyImages

Сватбата се състоя през 2011 г. и е струвала 10 милиона долара. Интересното е, че двамата не са платили нищо за нея, защото разходите са покрити от медии, платили да отразяват събитието. Всичко обаче е в миналото, тъй като бракът им изтрая само 72 часа.

7. Андрей Мелниченко и Александра Кокотович

Руският милиардер е похарчил забележителните 29 милиона долара, за да направи запомняща се сватба. На церемонията, състояла се през 2005 г., са пели Уитни Хюстън, Кристина Агилера, Хулио и Енрике Иглесиас. Сред гостите е имало имена като Владимир Путин и Роман Абрамович. Има слухове, че само хонорарът на Кристина Агилера е бил над два милиона долара, за да изпълни три песни.

6. Анджела Янг и Хуанг Сияоминг (Huang Xiaoming)

Имената им може да не ви говорят нищо, но в Китай те са доста известни. В родината си Анджела Янг е известна като "Китайската Ким Кардашиян". Сватбата на влюбената двойка е струвала 31 милиона долара. Сватбената торта е била около 10 метра висока и е била поставена на въртележка, която е сглобявана един месец. Всеки от гостите си е тръгнал с подарък - красива чанта, в която е имало мобилен телефон.

5. Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка 322329

Източник: GettyImages

Кралската сватба е била на стойност 34 милиона долара. Бракосъчетанието им бе определено като събитието на века. То имаше над 1900 гости  и два милиарда зрители го гледаха на живо по телевизията. 

4. Амит Батия и Ваниша Митал

Ваниша Митал е дъщеря на един от най-богатите бизнесмени в Индия. Сватбата е оценена на 60 милиона долара. Празненствата продължават цяла седмица, като всички гости са превозени специално до Париж с частни самолети. Не са минали без звездно присъствие, разбира се. Кайли Миноуг е изпълнила няколко песни на влюбените младоженци. 

3. Бхармани Реди и Раджив Реди 

Отново индийска сватба, този път за нея са похарчени 77 милиона долара. Почти всички известни боливудски знаменитости са присъствали на събитието. Всичко е платено от бащата на булката, който се е готвил за сватбата шест месеца.

2. Принц Чарлз и Даяна

Снимка 322332

Източник: GettyImages

Още една кралска сватба, този път през 1981 г. Тя е коствала на семейството 115 милиона долара, като голяма част от тези пари са били предвидени за охрана. Най-екстравагантният подарък, който двамата получават, е от емира на Бахрейн. Той им подарява инкрустиран със скъпоценни камъни модел на лодка. 

1. Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и принцеса Салама

Големият победител е похарчил колосалните 137 милиона долара, през 1981 г. 20 хиляди души са били гости на тържествата, който са продължили цели седем дни. За случая е бил построен стадион, който да побере всички поканени. Младоженецът е пристигнал, за да вземе булката с шествие от 20 камили.