Тази седмица из мрежата се завъртяха различни изображения и клипчета с хора, разхождащи се из летища и супермаркети с малки кончета на повод.

Странното е, че изглежда доста по-нормално, отколкото звучи, но конете-водачи може би са бъдещето в грижите и услугите за хора, лишени от зрение.

Шумът бе продиктуван най-вече от решението на американска авиокомпания да позволи качването на борда с мини-кон-водач. Оказва се, че идеята всъщност е доста разумна.

Според данни на Фондацията на конете-водачи в САЩ (там вече имат такава), едва 7000 от общо 1.3 милиона незрящи хора в страната разполагат с куче-водач.

Снимка 383312

Източник: iStock

Причината за това, казват от фондацията, е в разходите, обвързани с обучението на куче, които могат да достигнат до 60 000 долара.

Те твърдят, че обучението на конете излиза по-евтино, но не знаем как са стигнали до тези изчисления.

Снимка 383311

Източник: iStock

Може би изхождат оттам, че животът на конете може да продължи в някои случаи до 50 години, а кучетата могат да са адекватен водач само за около 8-12 години.

В дългосрочен план това прави конете по-икономичен избор за животно-водач. Ето как мини-кончетата стават все по-популярен избор и за домашен любимец на запад. 

Без кучетата да се сърдят, декоративните малки коне са доста сладки, което също добавя бонус точки в полза на чифтокопитните.