Дори да имаме котка от дълги години, винаги ги има онези моменти, в които се чудим какво не му е наред на това животно и защо пак откачи. Със своето поведение котките могат да ни изненадват ежедневно както приятно, така и... не съвсем.

Но ако някои от техните действия ни изглеждат не просто странни, а напълно нелогични, значи трябва да прочетем следващите редове. В тях "котешкият гуру" Тони Бъфингтън, цитиран от Vox, дава обяснение за странното поведение на домашните любимци.

На високо

Един от недостатъците да имаме котка е, че няма как да скрием нещо на най-горния рафт с идеята да не може да го достигне. Котките си имат вродено влечение към високото и го демонстрират свободно при всяка удобна възможност. А обяснението защо често можем да ги видим на най-високата точка в стаята идва от първичните им инстинкти.

Снимка 385384

Източник: iStock

Когато са в дивата природа, котките често се покатерват на някое дърво, за да имат по-добър поглед на територията, която обитават, и да наблюдават за потенциални заплахи. Е, при домашните котки заплахата може да е просто някоя играчка с причудлива форма, но това е друг въпрос.

Малките кутии

Влечението на котките към кашони, кутии и всякакъв вид предмети, в които могат да се поберат със сериозни усилия, е пословично. Неслучайно се шегуваме, че пухкавите домашни любимци могат да минават в течно състояние и да придобиват формата на съда, в който са поставени.

А защо им е всичко това? Когато е на свобода, котката се храни с малки животни, като мишки и гълъби. А те имат навика да се крият в малки пространства. Затова тя е любопитна да надникне навсякъде, пък защо не и да се намести, въпреки че не й е много удобно.

Снимка 385383

Източник: iStock

Местата за сън

Колкото и легла да купим на котката си, много е вероятно тя най-безцеремонно да ги подмине и да легне да спи на най-невероятното място. Именно прикриването на подобни места, където никой няма да ги търси, помага на дивите котки да оцелеят хилядолетия наред. Затова, няма какво да се чудим, ако нашата писана е задремала някъде и няма откриване.

Мъркането

Това си остава най-силния коз на котките за масово обезоръжаване на хора. Но зад издаването на тези странни звуци се крие нещо много по-важно - според Бъфингтън, вибрациите при мъркане са способни да успокояват болка и да възстановяват тъканите, както на котката, така и на човека, който я е прегърнал.

Снимка 385386

Източник: iStock

Точенето на ноктите

Ако имаме котка, надали имаме и здрав диван. Това са две взаимно изключващи се неща. С остренето на ноктите домашните любимци са не само по-добре подготвени за улов на плячка, но и разтягат гърба и мускулите си, а и се освобождават от стреса.

Мистерията, наречена котка

Мистерията, наречена котка

Честит Международен ден на мъркащите любимци

А за да не ни се налага да подменяме дивана през няколко месеца, просто трябва да осигурим на котката си специално за целта приспособление.