Когато зимата още не си е тръгнала, а 20-те градуса вкъщи са просто мираж, често ни се иска да се завием презглава и да прекараме така целия ден. Или поне докато сме у дома. Е, японците явно ги вълнуват същите мисли. Но вместо да се оплакват, са намерили иновативно решение.

То се нарича котацу и е любимият предмет в много японски домове. Трудно е да се определи точно дали е мебел, или уред, защото съчетава в себе си три компонента. Маса, на която да поставим храна, лаптоп или други необходими вещи, дори докато сме в леглото. В долната част на тази маса има вградена подгряваща система, която излъчва топлина.

А за да си остане ценната топлина само за нас, черешката на тортата е дебелото одеяло. Така хем сме на топло, хем сме завити, хем ни е удобно.

Историята на котацу датира още от XIV век. Тогава то има много приспособления - място и за готвене, и за топлене, и за събиране на цялото семейство. Като източник на енергия първоначално се използват въглища, които в последствие се заменят с електричество.

Днес японското изобретение отдавна не е запазена марка за тамошните жилища. Всеки, който желае, може да си закупи преносимата маса, излъчваща топлина, от интернет. И не, определено не изглежда старомодно. А ако имаме котка, със сигурност тя няма да излиза оттам.