Ако искате в новогодишната вечер да смаете компанията почерпени приятели, отварянето на шампанско с нож е един от изпитаните начини.

Не е нужно да имате предишна практика, тъй като процедурата е доста проста и би трябвало да успеете от първи опит. Ако не - със сигурност ще имате забавна история за разказване до следващата Нова година.

Хубаво е бутилката шампанско да е с коркова тапа, широко дъно и да е преседяла в хладилника поне няколко часа, така че да е максимално студена. Пригответе си широк и дълъг нож, който не е нужно да е остър, но е добре да е стабилен и да не се огъва лесно. Махнете станиола около тапата и металната обвивка, но не пипайте самата тапа.

Хванете бутилката здраво с едната си ръка, а с другата - ножа, и го плъзнете от дъното на бутилката към гърлото, като не отлепяте острието от стъклото. Идеята е ръбът на ножа да удари гънките в стъклото преди гърлото под ъгъл от около 45 градуса, без да има прекъсване в движението.

Важно е пред вас да не стоят хора, тъй като тапата ще излети заедно със стъклото от гърлото и може да нарани някого.

Във видеото може да видите как би трябвало да изглежда всичко, ако опитът ви е бил успешен.