Илон Мъск е сред най-заетите хора на света. Предприемачът с разнообразни и амбициозни проекти ръководи голям екип и определено знае как времето да му стига за всичко.

В интернет изтекоха няколко съвета от собственика на Tesla и Space X, които той е разпратил по имейл на своите 37 хиляди служители. Те са цитирани от Daily Mail и са типично в негов стил.

Без правила

Един от основните принципи за успех на Мъск е, че невинаги трябва да следваме правила, а по-скоро своята логика и интуиция. Не писаните и неписани закони на компанията и обществото трябва да са наш водач, а здравият разум.

Снимка 351833

Източник: Facebook / Elon Musk Quotes News

Всичко зависи от конкретната ситуация. Ако правилата в компанията изискват дадена реакция, но преценим, че тя не е най-удачната, значи правилото подлежи на променя, и то на момента. 

Без излишни думи

Мъск съветва своите подчинени да не използват ненужни съкращения и термини, когато трябва да говорят за работния процес. Всяко нещо, което изисква допълнително обяснение, само затруднява процеса на комуникация. Ако го правим с цел да се покажем колко знаем, нищо чудно да постигнем обратния ефект. 

Без шефове

Невинаги е необходимо да се спазва йерархията в компанията. Ако ситуацията го изисква, няма проблем да пропуснем разговора или одобрението на прекия си началник. 

Снимка 351840

Източник: Facebook / Elon Musk Quotes News

Комуникацията трябва да се извършва по възможно най-прекия път, а не по-каналния ред, за да не се затруднява работният процес излишно. По-малко думи, повече действия.

Мъск дори си позволява да се закани с уволнение на всеки мениджър, който се опитва да налага строга комуникационна верига в екипа си и изисква всички решения да минават през него.

Без срещи

Е, почти. Според Мъск една компания няма нужда от срещи в широк формат, защото в повечето случаи те не завършват добре. Честите срещи също не са добра идея, защото създават напрежение.

Кой се закани на Илон Мъск

Кой се закани на Илон Мъск

Космически сблъсък

Най-добре е да се правят само по конкретен повод и в извънредни ситуации. Всеки служител трябва да е наясно и дали може да допринесе с нещо за дадена среща. Ако отговорът е отрицателен, то присъствието му се обезсмисля.