В един перфектен свят ще имаме достатъчно пространство, за да се поберат всички наши вещи. В действителност обаче в повечето случаи имаме малки спални, което ни предизвиква да проявим творчество в използването на пространството, с което разполагаме, като вземем някои не толкова очевидни решения. Има различни идеи за съхранение на вещите в спални с по-ограничени размери.

Когато става дума за малки спални помещения, максимизирането на мястото за съхранение е от първостепенно значение. Трябва да помислим за това какво да поставим под леглото, над леглото, какво да закачим по стените и колко кошчета можем да използваме, без да изглежда като закрит базар.

Изборът на подходящото обзавеждане също е ключово за максимално използване на ограничените квадратури на нашата спалня. Ако отчаяно се нуждаем от допълнително съхранение, има някои идеи, които ще направят така, че спалните ни помещения да изглеждат по-просторни. Да дадем шанс на тези съвети, като се опитаме да се излекуваме от клаустрофобията в спалнята си.

Високо легло

Високото легло е отлична опция за малки помещения, защото хем създава усещане за по-голямо пространство в стаята, хем е отличен избор за съхранение на вещи под него. Има много легла, които са с вграден механизъм за повдигане на матрака, за да се ползва долната част на леглото като ракла. Така там трупаме всякакви неща - от одеяла и юргани, през несезонни дрехи, които не използвате в момента, до всякакви предмети, на които не можем да намерим място.

Легло с вградено хранилище

Друг вариант за легло е такова с вградено хранилище, което да не е просто с табла отзад, а с основа с вградени рафтове, нощни шкафчета или чекмеджета за поставяне на книги, аксесоари и декоративни елементи.

Предмети на стената

Използването на пространството в спалнята за вертикално съхранение ни избавя от излишната бъркотия, създава повече пространство и не възпрепятства потока на трафика в стаята. Коркова стена или щифтове, закрепени направо в гипсокартона, се използват за закачане на любимите ни огърлици, гривни и други джунджории. Ако искаме да добавите малко количество зеленина към нашето спално помещение, висящите растения ще донесат живот, без да заемат от малкото подово пространство.

Плаващи лавици

За по-големи аксесоари ни трябва плаващ куб, правоъгълни рафтове, плитки рафтове или обикновени прави лавици, които създават повече място за съхранение, като могат да бъдат монтирани навсякъде на стената, където има свободно пространство. Така освобождавате пода от разполагане на скринове и малки шкафчета, които излишно заемат ценно място.

2 в 1

Хубаво е да се уверим, че всяка мебел, която поставяме в малкото си спално помещение, може да има няколко приложения. Например да намерим пейка, която е и скрито хранилище, или огледало за стена с вградени рафтове, за да държим слънчеви очила и други важни неща.