Понякога хората просто не осъзнаваме, че имаме почти безценни неща в дома си. Именно така се случва с Карл Мартин, мъж от Англия, който, без да подозира, си купува 4000-годишно керамично гърне от битпазар.

Тъй като гърнето, което той използва, за да държи в него четката си за зъби, му се струва много интересно и старинно, Мартин решава да проучи при специалисти каква би могла да бъде историята му.

Гърнето обстойно е разгледано от Джеймс Брендли, ръководител на отдела за антиките в Hansons Auctioneers, който открива, че е артефакт от Афганистан от 1900 г. пр. Хр. Това означава, че Мартин съвсем буквално използва старинна керамика на 4000 години, за да си държи в нея пастата и четката за зъби.

Снимка 394699

Източник: iStock

Според Live Science рисунката на антилопа от гърнето вероятно е от Индската цивилизация, населяваща северозападните части на Южна Азия през историческия период, известен като Бронзова епоха.

А как толкова ценен артефакт се озовава на битпазар, ще си остане загадка завинаги.

В момента Карл Мартин, който купува антиката за жълти стотинки, е в комуникация с различни музеи, които наддават за находката му. Като се има предвид добре запазеното състояние на керамиката, мъжът може да получи много добри пари за това ценно късче от световната история, пише The Richest.