Днес е подходящ ден да научим нова дума и нещо любопитно за навиците на хората, живяли в една от най-големите империи в човешката история - тази на древен Рим. 

Глирариум

Така се е казвал малкият кълбовиден съд, който римляните са пълнели с най-различни ядки и са поставяли в домовете си, за да хранят мишките, живеещи там.

Снимка 379581

Източник: Atlas Obscura

Хората от високите етажи на социалната йерархия в древната империя са считали мишките за деликатес и са полагали грижи за тяхното благоденствие и угояване. 

Освен че глирариумите, в които мишоците влизали, за да се тъпчат, били вечно заредени с жълъди, лешници, фъстъци и т.н., тези глинени съдове били пригодени да предоставят истински миши комфорт.

В долната си част те разполагали с широк отвор, така че мишките свободно да влизат и излизат, а куполът бил осеян с малки отворчета за вентилация.

Отзад били оборудвани със специална хранилка, където "стопаните" им лесно да зареждат манджата.

Снимка 379582

Източник: iStock

Щом човеците преценели, че дадена мишка е достатъчно угоена и захранена, тя, разбира се, минавала под ножа и свършвала като скъп специалитет на трапезата.

Предвид цялото насилие и зверства, които са се случвали по онова време, схемата с мишките ни се струва като крайно безобиден и дори сладък обичай.

Защо щурците са суперхрана

Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето

В днешно време мишките се ползват за храна предимно в Азия, но там със сигурност не се радват на подобни преферeнциални условия, каквито са имали техните римски предци.