Проблемът с мръсния въздух изобщо не е само по нашите географски ширини. Всички мерки, които уж се взимат, се оказват въздух под налягане. А ние имаме нужда от просто чист въздух.

Имат нужда имат и в Нова Зеландия. Имат и решение, поне привидно. И то идва в бутилка, с бонус маска за уста. Чист, планински въздух за продажба. Иновативно търговско решение или поредното доказателство, че планетата ни не отива да добре?

Новозеландската марка Kiwiana предлага кенове с чист, местен въздух под налягане (в буквалния смисъл). Можем да намерим продукта на сайта им срещу цената от 34 долара.

Снимка 382153

Източник: Facebook / PURE KIWI AIR

На летището в Оукланд пък две опаковки се продават за цели 100 долара и предизвикват множество реакции - възмущение, изумление, а у някои сигурно и радост.

Според производителите, съдържанието на металните бутилки е най-чистият въздух на света. Той се "събира" по върховете на Южните Алпи в Нова Зеландия, където твърдят, че няма никакво замърсяване от човешка дейност.

Новозеландските Алпи

Източник: iStock

Новозеландските Алпи

След това въздухът се компресира по специална технология, преминава процес на студена филтрация и тестове за своята чистота.

От Kiwiana са категорични и че въздухът под налягане е точно толкова количество, колкото може максимално да се събере в опаковката. Няма лъжа, няма измама.

Една бутилка от 7.7 литра тежи 115 г. и е достатъчна за 150 вдишвания по една секунда.

Ефектите на градския въздух върху тялото

Ефектите на градския въздух върху тялото

Децата и бременните жени са под най-голям риск

Това не е първият опит търговци да ни продават чист въздух в бутилка. Но постоянно покачващата се цена на този необичаен продукт говори за все по-острата нужда от него. Притеснително, много притеснително.