Знаем за невероятно успокояващите свойства на лавандулата. Може да се използва по всякакъв начин - като билка в чай за спокойствие, като масло, което да ароматизира помещението и да създаде по-релаксираща атмосфера или просто като красив букет в лилаво. Не бяхме подозирали обаче, че лабиринт от лавандулови храсти може да действа подобно на медитация.

Снимка 368152

Източник: Cherry Point Farm & Market

Това обясняват собствениците на фермата и производител на цветя Cherry Point Farm & Market в градче в щата Мичиган. Изграден през 2001 г. по проект на собственичката Барбара Бул и архитекта Конрад Хайдерер, лавандуловият лабиринт е прохождан от стотици хора. Бул обяснява, че преминаването през него е духовно пътешествие и може да замени медитацията.

Снимка 368153

Източник: Cherry Point Farm & Market

За целта трябва да изключим телефона си, да забравим за задачите и проблемите си, и да отделим един час единствено на градината. Когато стигнем в центъра, попадаме на подобна на цвете фигура с 12 листа, които представляват лехи с 36 различни вида билки и лечебни растения.

Снимка 368154

Източник: Cherry Point Farm & Market

Лавандулата цъфти най-усилено в Мичиган през целия юли, но и в останалите топли месеци лилавият нюанс присъства в лабиринта. Дори и без него обаче, в ранна пролет или късна есен, Cherry Point Farm & Market е място, което си заслужава посещението. Заради наистина духовната атмосфера, която създава, както и заради факта, че обхождането на лабиринта е напълно безплатно.