Геодезичните куполи като конструкция и наименование стават популярни след работата на класика в американската архитектура Бъкминстър Фулър. Той работи по подобряването им и налагането им като особено ефективна строителна форма.

Снимка 389383

Източник: Bourgeois Lechasseur

Геодезичните куполи (или куполни къщи) са енергоефективни, строят се с по-малко материали и съответно са по-евтини, по-безопасни са в земетръсни райони. Освен това стоят интригуващо и предоставят много възможности за интериор.

Снимка 389384

Източник: Bourgeois Lechasseur

Техниката на геодезичния купол използват и архитектите Bourgeois/Lechasseur, когато построяват комплекс за почивка сред природата в близост до град Квебек, Канада.

Снимка 389385

Източник: Bourgeois Lechasseur

Всеки от куполите е изграден на отделна дървена платформа и разполага с тераса с джакузи и невероятна гледка към гората.

Снимка 389386

Източник: Bourgeois Lechasseur

Южното изложение означава максимално използване на дневната светлина. Тъмният интериор пък запазва слънчевата топлина по-дълго. Подовете са бетонни.

Снимка 389387

Източник: Bourgeois Lechasseur

В центъра на всеки купол са жилищните съоръжения - кухня, спалня,баня с душ. Не липсват никакви удобства, а канадската природа върши останалото за всеки, решил да се оттегли за известно време от градското ежедневие.