Всеки от нас има поне едно място в къщата, където прибира и забутва нещата, които няма къде другаде да прибере. В повечето случаи те въобще не са ни нужни, но за да се отървем от тях, трябва да отделим специално време.

5 неща, които да изхвърлим от гардероба

5 неща, които да изхвърлим от гардероба

И той има нужда от пролетно почистване

Защо да не го направим през някой мързелив августовски уикенд? Ще ни отнема 1-2 часа, но промяната ще е осезаема. Ето какво да изхвърлим от кухнята.

Продукти с изтекъл срок на годност

Започваме от хладилника и минаваме по шкафовете със сухи продукти. Ще се изненадате колко място ще се освободи, ако махнем горчицата и консервите с изтекъл срок от хладилника, или пък гранясалите ядки и старо брашно от килера.

Стари рецепти

Набързо продиктувани по телефона и надраскани на листче или пък разпечатани от интернет. Тези хартийки създават неразбория, а лесно може да ги намерим, когато са ни нужни, с няколко клика в Google.

Лекарства с изтекъл срок на годност

Медикаментите, вероятно, въобще не трябва да са в кухнята, но ако сме им отделили рафт/чекмедже там, е добре да го ревизираме поне веднъж на половин година. Докато храните с отминал срок може лесно да забележим заради промяната във вида и вкуса, на лекарствата трудно им личи, ако са с изтекъл срок.

А могат да бъдат опасни, ако се употребяват след срока на годност. Решението е да ги съберем и отнесем в най-близката аптека, където би трябвало да ги приемат.

Съдържанието на чекмеджето, в което слагаме всичко

Онова място, където бутаме всяко нещо, което се чудим къде другаде да приберем - всеки има такова местенце в дома си. Време е да го разчистим.

Пукнати съдове

Чаша с пукнатина, чиния с отчупено ръбче, остарели пластмасови съдове - време е да поемат пътя си към кофата.

Магнитчета

Никога не сме разбирали страстта по магнитчетата за хладилник, особено когато са ни донесени от крайно безинтересна за нас дестинация или са по-кичозни, отколкото ни понася. Оставяме само най-значимите от тях.

Продукти, които не трябва да съхраняваме в хладилника

Продукти, които не трябва да съхраняваме в хладилника

Въпреки че някои сме свикнали

Ненужни почистващи препарати

Такъв за миене на съдове, чиято миризма не понасяме. Или онзи за премахване на мазни петна от дърво, който вече няма за какво да използваме.