Ако имате проблеми със съня и нито четенето на книга, нито медитирането, нито билковият чай не помагат, имаме вълнуващи новини за по-приятно "лечение". Сексът преди лягане помага да заспиваме по-бързо, според изследване, направено от университета в Централен Куинсланд.

Проектът, с интересното име "Сексът като сънна терапия", конфиденциално проучва 460 възрастни и установява, че 64% от хората спят по-добре, след като са правили секс, въпреки че ефектът е по-положителен, ако са стигнали до оргазъм.

Секс, оргазъм, сън

Д-р Мишел Ластела (Michele Lastella), която помага за ръководенето на изследването, съобщава в изявление пред Surveymonkey: "Проектът се основава на някои предварителни проучвания, които показват, че след като хората правят секс и стигнат до оргазъм, имаме масово освобождаване на хормон, наречен окситоцин. Доказано е, че този хормон действа като успокоително и намалява времето, необходимо за заспиване."

Снимка 330247

Източник: iStock

Окситоцинът, който понякога се нарича "хормон на любовта" или "хормон на гушкането", се освобождава, когато хората се прегръщат или правят секс. Установено е, че той влияе върху съня и мечтите ни благодарение на усещането за добри ендорфини.

Добрите новини не спират дотук

Експертите препоръчват и сутрешния секс. А най-доброто време за това е към 7:30 ч. Изследователите смятат, че по това време хората имат по-голяма сила и издръжливост, а притокът на ендорфини ще даде положителен тласък на останалата част от деня.