Сексът вероятно е последното нещо, което смятаме, че може да ни доведе до плач. Освен ако не е насилствен, разбира се. Но истината се оказва малко по-различна. 

Тъгата, меланхолията и дори сълзите след интимен контакт всъщност са разпространено явление. Изследователите са му дали името посткоитална дистрофия. Нейни жертви са не само жените (около 34%), и а мъжете (около 14%), сочи ново проучване. 

Участници в проучване, проведено от Университета в Куинсленд, споделят усещанията, които могат да ги докарат до сълзи непосредствено след секс. Някои от тях не искат да бъдат докосвани.

Снимка 374725

Източник: iStock

Други се чувстват употребени и незадоволени, което предизвиква раздразнителност и гняв по посока на интимния партньор. Усещат се и празни, лишени от емоция и имат желание единствено да останат сами.

И сме в грешка, ако си мислим, че в подобно състояние можем да изпаднем след кратка свалка и нейната консумация. Точно обратното - по-често се депресираме след секс с дългогодишната ни половинка или брачен партньор.

Подобна случка обаче не са признак, че връзката не върви на добре. По-скоро се дължи на пика на хормоните, последван от рязък спад. А подобни игрички несъмнени оказват влияние на настроението. Жените най-добре го знаят.

Снимка 374722

Източник: iStock

Емоциите след секс все още са тема с много неизвестни. Усилията на учените се насочват предимно към разгадаването на това какво се случва с тялото и мозъка ни по време на самия акт, пише Health.

5 грешки, които правим след секс

5 грешки, които правим след секс

Удоволствието не е за сметка на здравето

А доста често тогава на преден план излизат мисли и емоции, които все се опитваме да скрием. Да, сексът с този човек е супер, но дали наистина имаме бъдеще заедно?