Едва ли някой иска да обсъжда здравословните рискове, които идват със секса точно в най-разгорещените моменти.

Добре е обаче да си спомним за тях, щом страстите се уталожат. Добре е и да вземем необходимите мерки, за да избегнем следните грешки.

Снимка 369068

Източник: iStock

Да не се измием/изкъпем след това

Може най-приятното нещо да е да заспим в прегръдките на партньора си, но така оставяте бактериите да се развихрят. Много от лубрикантите имат способността да ги задържат, както и ръцете ни. Използването на мек сапун или специален интимен гел ще намали евентуалните щети.

Да пропуснем пишкането

Ако не искаме да се занимаваме с досадните инфекции на пикочните пътища, най-добре да посетим тоалетната веднага след секс. По време на сексуален акт бактериите могат лесно да достигнат до уретрата, а уринирането непосредствено след това буквално ги "отмива" обратно, където им е мястото.

Снимка 369066

Източник: iStock

Да не обърнем внимание на течение

Течението от вагината след секс може и да е нормално. Ако забележим промяна в цвета или миризмата му, най-добре да посетим гинеколога си, защото може да става дума за полова инфекция.

Да пренебрегнем болката

Да боли по време на секс не е нормално, освен ако не сте фенове на специфични сексуални практики, при които болката е част от играта.

Ако неприятното усещане продължи с часове или дори дни, е добре да си запишем час при гинеколог. Болезнено усещане по време на секс може да е симптом на заболяване.

Снимка 369067

Източник: iStock

Да не почистим секс атрибутите си

Силиконовите, тези от неръждаема стомана или със стъклено покритие моторизирани играчки се мият с мек сапун и се подсушават според инструкциите. Силиконовите без батерии спокойно може да изварим за допълнителна дезинфекция. Те често могат да задържат бактерии дори след почистване - по-добре да ги ползваме с презерватив, особено ако ги споделяме с някого.