Случвало ли ви се е да изпитате приятно гъделичкане или изтръпване в задната част на главата, спускащо се надолу по врата, когато чувате определени звуци или наблюдавате съвсем обичайни дейности? Може да е от леко шептене, звук от смучене на кубче лед, съвсем неволно докосване на косата ви или съзерцаването на повтаряемо действие като заглаждане на пясък например.

Странното изтръпване, за което и ние не сме се замисляли съзнателно досега, вече си има име - "автономна сензорна меридианна реакция" или Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) от английски. Учените накратко го наричат "ментален оргазъм".

Снимка 365016

Източник: iStock

Слабо изследваното до момента явление се оказва с неочаквани психологически ползи - то намалява стреса и депресията, и забавя сърдечния ритъм.

"Много хора споделят, че са изпитвали ASMR от деца, но осъзнаването за наличието на това състояние е едва в последните години, благодарение на сайтове като YouTube и Reddit", казва д-р Джулия Поерио от Департамента по психология към Университета в Шефилд.

Точно в тези социални канали може да открием клипове на дейности, които се оказват визуален, слухов, тактилен, обонятелен или когнитивен стимул, водещ до менталния оргазъм. Като това тук.

Лошата новина е, че не всеки може да се възползва от положителните ефекти на ASMR, защото само определени хора са податливи на този тип реакции при определени стимули. Което означава, че не всички ще могат да намалят сърдечния си ритъм с 3.14 удара в минута и да се отпуснат от стреса.

"Интересното е, че намаляването на сърдечния ритъм в участвалите в нашия ASMR експеримент е сравнимо с психологическите ефекти от други техники за справяне със стреса като медитацията и слушането на музика", обяснява д-р Поерио.