Сексът може да намали стреса, да подобри съня и състоянието на сърцето. И това важи и за двата пола. Като имате предвид тези невероятни предимства, представете си какво наистина се случва с тялото, когато спрете да го практикувате. Концентрираме се в промените при жената.

Кристин Грейвс е лекар в центъра за акушерство и гинекология Orlando Health във Флорида. Пред Health тя разказва за това, което може да се случи с вагината на жената по време на период без секс.

Сухотата

Снимка 323395

Източник: iStock

Дори когато жената не е възбудена, вагиналните стени са влажни и еластични. Но д-р Грейвс казва, че ако тя не е правила секс напоследък, вагината може да е по-суха от обикновено. Сухотата, сама по себе си, не е непременно проблем, но в някои случаи причинява дискомфорт.

Решението? Време за мастурбация. По-малко вероятно е жената да има суха вагина, ако мастурбира редовно, тъй като стимулацията води до повишено овлажняване на вагиналните стени.

Либидото

Снимка 328090

Източник: iStock

Според д-р Грейвс при въздържание съществува вероятността либидото на жената да се понижи.

Обяснението е семпло: ако жената не прави редовно секс, вероятно не се чувства достатъчно желана, колкото когато го практикува регулярно. Това има ефект върху нейното сексуално поведение. Добрата новина е, че щом тя се върне обратно в играта, ще започне да се чувства по-секси, което и ще накара либидото й да се покачи.

Възбудата

Снимка 325572

Източник: iStock

Ако дълъг период жената не е правила секс, "може да отнеме повече време, докато вагината получи достатъчно "смазване" или тъканите се отпуснат напълно", казва д-р Грейвс. При редовен секс вагината влиза автоматично в режим на възбуда. При една дълга пауза обаче представителките на нежния пол ще забележат, че им трябва много повече време, за да се възбудят.

Изводът накрая е и за двата пола: забавете темпото преди секса и отделете достатъчно време на любовната игра, като се наслаждавате на ласките и целувките. Според д-р Грейвс увеличаването на точно това време на предварителната игра помага на вагиналните тъкани да се отпуснат и да произведат всичко необходимо за самия полов акт, към който двамата партньори са тръгнали.