Този, който не страда от мигрена, няма как да знае с какви неприятни усещания се свързва острото главоболие. То се превръща в хронично и е напълно способно да съсипе деня ни, цялата седмица или някой важен проект.

Гадене, световъртеж, непоносимост към шум и светлина. Единственият изход от тази патова ситуация изглеждат силните обезболяващи. Но те са нож с две остриета и от страничните им ефекти, нищо чудно, още повече да ни прилошее.

Но има и няколко естествени продукта и техники, които могат да ни бъдат верни съюзници в борбата с мигрената. Ето кои са и как да ги използваме.

Снимка 358104

Източник: iStock

Лавандула и мента

При силна болка в главата етеричното масло от едно от двете растения носи моментално успокоение. Можем както само да се вдишва, така и да се нанася в областта на шията. Ефектът трябва да дойде след 10-15 минути.

Червен пипер

Не, няма нужда да поглъщаме големи количества от него и да си докарваме други тип неразположения. Трябва просто да разтрием от него по мускулите на ръцете например. Със своя затоплящ ефект подобрява кръвообращението и така можем да очакваме по-бързо облекчение на болката.

Джинджифил

Заради специфичния си вкус, със сигурност не се нрави на всеки. Но ако ни е налегнала мигрената, няма място за претенции. При положение че не можем да консумираме джинджифил в суров вид, можем да си направим чай. Помага и при грипове и настинки.

Снимка 358155

Източник: iStock

Хидратация

Най-лесното, но и най-важното правило. Повече вода, по-малко главоболие. Разбира се, не трябва да чакаме да ни заболи, за да се сетим да приемаме течности. И всичко, що съдържа голямо количество захар, не се брои.

Вода, чай или плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода са верни съюзници в борбата с мигрената.

Магнезий и витамин В комплекс

Най-добрият вариант е да си ги доставяме с храната. Но ако отново често получаваме пристъпи на мигрена, добре е да ги приемаме под формата на хранителни добавки. 

Магнезият се среща в семената, ядките, яйцата и млякото. Витамините В пък в плодовете, зеленчуците, зърнените и бобовите храни.

Снимка 358160

Източник: iStock

Компрес

Само с вода. А дали тя да бъде топла или студена, зависи от това как организмът ни понася температурата. Може да пробваме първо с едната, а после с другата, докато усетим облекчение.

Акупресура

Често главоболието се предизвиква при схващания на прешлени или притискане на нервни окончания. Необходимо е само да знаем кои точки повлияват на болките в главата. Нищо не ни пречи да пробваме, преди да се вкопчим в болкоуспокояващите.