Ако цялото население премине на веган диета, това ще има отрицателен ефект върху общественото здраве, се твърди в ново проучване, цитирано от Independent.

Според изследване, публикувано от Американската национална академия на науките, ако всеки се превърне във веган, вероятно това ще остави много хора с недостиг на различни хранителни вещества. Изследователите се стремят да проучат въздействието на месната индустрия върху емисиите на парниковите газове и искат да разберат какво ще се случи, ако всеки човек в САЩ приеме веганската диета.

Те установяват, че ако всички животни бъдат премахнати от планетата, количеството храна, с която разполагат хората, ще се увеличи с 23%, защото зърната, които понастоящем се използват за хранене на животни, могат да бъдат консумирани от хора.

Това би довело до увеличаване на запаса на някои важни хранителни вещества, включително въглехидрати, мед, магнезий и цистеин. В действителност ще има повече от нуждите на населението.

Снимка 321249

Източник: iStock

Но доставката на някои важни хранителни вещества, които сега получаваме от животински продукти, ще намалее, включително калций, витамини А и D, B12, арахидонични, ейкозапентаенови и докозахексаенови мастни киселини.

Някои от тези хранителни вещества са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, визуално и когнитивно развитие при кърмачета и зрителна острота.

"Има хранителни нужди, които не можем просто да заместим с консумирането само на растителни продукти", казва Мери Бет Хол, една от авторите на изследването от американското министерство на земеделието.

Учените не взимат предвид хората, приемащи добавки. Те признават, че здравословният начин на живот на веган диета е възможно на индивидуално ниво, но смятат, че ще бъде трудно, ако го правят всички.

"Напълно е възможно да се посрещнат хранителните нужди на отделните хора на растителна диета, но това може да бъде предизвикателство за цялото население", се казва в проучването.

Снимка 321256

Източник: iStock

Изследователите признават също, че много хора трябва да ядат повече плодове и зеленчуци, че растителните диети са свързани с много ползи за здравето, както и с устойчивостта на храната.

Ако всички станат вегани, ще трябва внимателно да обмислят диетите си, за да са сигурни, че получават правилните основни хранителни вещества, а някои хора, които нямат достъп до достатъчно разнообразни растителни храни, вероятно ще бъдат недохранени.

"Докато животните имат възможност да преобразуват някои енергийно тежки култури (например зърнени култури) в хранителни продукти с по-голямо съдържание на микроелементи (месо, мляко и яйца), системата за производство на храни има подобрена способност да задоволява нуждите на населението", се казва в доклада.

Изследователите предполагат, че възможно решение е лабораторно отглеждано месо.