С настъпването на есента започваме да изместваме погледа си обявите за евтини плажни екскурзии и започваме да търсим оферти за отдих, където хем ще ни е топло, хем ще можем да видим нещо интересно, хем няма да изхарчим един куп пари.

Тази седмица компанията Which? публикува класацията си за десетте най-популярни и атрактивни гадове за почивка в Европа, където за съжаление не присъстват предложения от България.

Според всичките 5000 анкетирани пътешественици Краков, Полша, е най-добрият избор за градска почивка на нашия континент за трета поредна година.

Краков, Полша

Източник: iStock

Краков, Полша

Основните аргументи за това са наличието на качествени и евтини заведения за хранене, богатият избор от културни забележителности и евтините цени на хотелите и Airbnb апартаментите.

Това са и основните категории, според които е направено тазгодишното проучване.

След Краков идват испанските градове Севилия и Валенсия, най-вече заради по-ниските си цени от тези в Берлин и Амстердам, които са на респективно четвърто и пето място в списъка на Which?.

Шестото място е отредено на Будапеща и красивите й гледки и атрактивни разходки по водите на Дунав, а след унгарската столица се класира Мюнхен, Германия.

Будапеща, Унгария

Източник: iStock

Будапеща, Унгария

На осмо и девето място пък са италианските Венеция и Верона, които печелят внимание най-вече с богатото си архитектурно наследство, множеството забележителности и страхотната кухня.

На последното десето място Which? поставят Бордо, който се счита за един от най-евтините градове във Франция, където спокойно можем да прекараме някои есенен уикенд във винени дегустации и зяпане на красиви сгради.

Бордо, Франция

Източник: iStock

Бордо, Франция

Някои дори казват, че Бордо е малкият Париж и всъщност Париж е създаден по тертипа на Бордо. Така че, ако многото туристи и високите цени все още ни спират от това да видим френската столица, Бордо е страхотна алтернатива.