Десетки жени с разголени гърди, покрепени от много други граждани, организираха протести в Буенос Айрес и други градове в Аржентина в защита на правото си да се пекат по монокини.

Повод за протестите стана инцидент през януари, при който полицаи изгониха група дами по монокини от столичен плаж, заплашвайки ги с арест.

Снимка 277577

За да накарат жените да напуснат плажа, служителите на реда се позоваха на национален криминален кодекс, забраняващ "непристойно излагане" на публични места.

И докато остава неясно дали според законите на Аржентина е допустимо представителки на нежния пол да се пекат топлес на обществени плажове, поне един съдия постанови след инцидента, че липсата на горни дрехи не е престъпление, предаде БТА.

Настоявайки, че жените трябва да имат същото право като мъжете да събират слънчев загар без горнище, участничките в протеста издигнаха лозунги и срещу мачо нагласите, които ги поставят в неравностойно положение.

За целта част от участничките в протестите използваха телата си, върху които се четяха надписи като "Цензурирай това" и "Няма да искаме позволение от Вас".

Дамите настояваха, че никой няма право да им нарежда какво да правят с телата си, както и че имат правото свободно да разполагат със собственото си тяло.