Пролетта вече дойде, а по все по-топлото и приятно време изглежда, че и лятото бърза да изпълни с емоции идните месеци. Естествено, то носи със себе си и планове за следващата ни почивка.

Ако ви е писнало от едни и същи дестинации в или около България, но пък не искате да се лутате безцелно в огромни мегаполиси, по улиците на които трудно се разминавате с тълпите от хора, то идеалната дестинация за вас би било някое спокойно, изискано и приказно място.

Сардиния е чудесен пример за това. Тя е вторият по големина остров в Средиземно море (след Сицилия и преди Кипър) и е автономен административен регион на Италия.

Най-благоприятното време за посещение на Сардиния е периодът между май и септември, когато водата е топла, а слънцето е силно. Препоръчваме ви да отскочите до острова през юни или септември, когато ще избегнете горещините, по-високите цени и по-големите купища от туристи, присъщи за разгара на летния сезон. Ако искате почивката ви да е спокойна, със сигурност не отивайте в Сардиния през август, тъй като именно тогава островът се посещава най-много от италианци.

Снимка 226099

Плажове

Плажовете в Сардиния са дълги, със снежнобял пясък, внушителни пясъчни дюни и каменисти заливи. Най-известният плаж е Поето, който се намира близо до столицата на региона Каляри.

Плажът Ла Бомбарде в Алгеро е идеален за онези от вас, които предпочитат тишината и спокойствието. Добър избор е и Пичинас Дюнес, в близост до Арбус, на който можете да наблюдавате диви животни, докато се излежавате на плажа.

Някои от най-хубавите плажове се намират на юг – в околностите на градчета като Домус де Мария и Санта Маргерита ди Пула. На запад пък плажните ивици са дълги по няколко километра, а пясъчните дюни са високи около 60 м. А крайбрежният район Коста Смералда предлага 55 км пясъчни плажове, на които обичат да си почиват знаменитости.

Хотели

В голямата си част хотелите тук са луксозни и изискани. Най-често срещани са тези с 4 и 5 звезди. Повечето от тях са разположени на самото крайбрежие или изключително близо до плажовете и предоставят ослепителни гледки към морския хоризонт и дългите плажни ивици. Обикновено хотелите имат собствени плажове, до които има осигурен шатъл от базата.

Снимка 226097

Източник: iStock

Занимания

Островът не се слави с особено активен нощен живот, освен в района на Коста Смералда, но пък ще бъде силно оценен от любителите на природата и дейностите на открито. Има подходящи условия за водни спортове като сърф, гмуркане, наемане на лодки и други.

Ако пък предпочитате да стоите извън водата, то можете да покарате колело или мотопед, както и да поиграете голф, тенис, алпинизъм, езда и други спортове.

Падате си по разходките? Тогава се насладете на спокойните плажове и заливи, пещери и причудливи скали.

Снимка 226098

Източник: iStock

Забележителности

Сардиния е място, изобилстващо със средновековни крепости и останки от древни култури. Един от символите на острова е виното. Най-популярният сорт е „нурагус”, чието название идва от „нураги” – кули, строени без скрепяващ материал. Крепостта „Нуракси” пък е най-старата забележителност на Сардиния, защитена от ЮНЕСКО.

Можете да разгледате археологическите разкопки на Нора (най-стария град на територията на Сардиния). В столицата на региона Каляри можете да посетите амфитеатъра, дворци, катедрали и музеи или да видите емблематичните средновековни кули, които се издигат над историческия център и църквата „Санта Мария”.

Изненадващо, но можете да се натъкнете дори на високотехнологичен парк – той се намира в долината Пишинамана близо до Пула.

В крайбрежния италиански курорт Порто Черво в Северна Сардиния има място, в което можете да се запознаете с Брус Уилис, Дензъл Уошингтън и други световноизвестни личности. Става дума за известния и посещаван от много знаменитости клуб Billionaire.

Вижте оферти за почивка в Сардиния през 2016.

Снимка 226096

Източник: iStock