На Земята има около 1500 активни вулкана, които имат по около 60 изригвания средно на година. Подводните вулкани са много повече.

Йелоустоун, САЩ

Снимка 313927

Източник: iStock

Националният парк Йелоустоун е активен супер-вулкан. Да, може и да не ви се вярва, но по-голямата част от територията на парка се простира върху вулкан. Там е имало най-малко три гигантски изригвания, като за щастие последното такова е било преди около 640 000 години.

Снимка 313928

Източник: iStock

Пожари обаче стават ежегодно. През 1988 г. огънят унищожава почти 1/3 от парка, който е богат на растителност и животински видове.

Асо, Япония

Снимка 313931

Източник: iStock

Вулканът Асо в Япония е един от големите и най-активните в света. Според данните, трима души са загубили живота си, а 11 са ранени при последното избухване, което се е случило на 6 септември1979 г. В съвсем пресен случай - от ноември 1997 г. двама туристи са загинали от обгазяване. От 1980 г. повече от 70 души са били обгазявани на вулкана, за щастие не фатално.

Мерапи, Индонезия

Снимка 313932

Източник: iStock

Вулканът Мерапи е най-активният в Индонезия - той избухва веднъж на 5-10 години. Постоянно може да се види пушек, който се вие над планинския връх. През 2010 г. Индонезийското правителство реши превантивно да евакуира близо 19 000 души, живеещи в подножието на върха.

Везувий, Италия

Снимка 313933

Източник: iStock

Везувий се намира в Италия и е еднинственият активен вулкан, който е разположен на континентална Европа. Най-известното му изригване е историческо - през 79 г. е унищожило градовете Херкулан и Помпей, като е отнело живота на хиляди души. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и е било сравнително слабо.

Етна, Италия

При едно от най-силните изригвания на Етна в наши дни, лавата стига до първите постройки

Източник: Кристина Цветкова

При едно от най-силните изригвания на Етна в наши дни, лавата стига до първите постройки

Вулканът се намира на италианския остров Сицилия и основна туристическа забележителност. Върхът е 3323 м., което го прави най-високият в Европа. Последното сериозно изригване на Етна е от края на миналия век, като по-черните потоци от застинала лава са видими за туристите.

В подножието на Етна има десетки изгаснали кратери

Източник: Кристина Цветкова

В подножието на Етна има десетки изгаснали кратери

Иначе Етна изригва често, но по-слабо, което налага затавряне на въздушното пространство над острова - последното документирано такова е от февруари тази година. Етна пуши постоянно и е изключително атрактивна гледка, която се вижда от почти цяла Сицилия. 

Майон, Филипини

Снимка 313934

Източник: iStock

Майон изригва сравнително редовно. Произвежда огромни количества лава, пушек, и плътен прах, които принуждават населението в близост да се евакуира.

Попокатепетъл, Мексико

Снимка 313938

Източник: iStock

Вулканът е изригнал отново преди два дни, вследствие на мощното земетресение, което разлюля Мексико. Той се нарича още "пушещата планина". Изригванията на Попокатепетъл са изключително мощни, а пепелта се разнася на километри разстояние. Той беше затихнал в продължение на 50 години, но се "съживи" през 1994 г. 

Мауна Лоа, Хавай

Снимка 313936

Източник: iStock

Името на вулкана означава "Дългата планина" - той е най-големият в Хавай и е един от най-активните в света. Изригванията произвеждат сериозни количества лава и застрашават околните градове. За последно е избухвал през 1984г.

Сакураджима, Япония

Снимка 313935

Източник: iStock

Японският вулкан е известен със спорадични експлозии. През февруари 2016 г., Сакураджима отново изригна заливайки планината с лава и оранжев пушек. Голямата опасност идва от това, че на около 50 км от вулкана има атомна електроцентрала. Изригванията на Сакураджима са експлозивни. 

Снимка 313937

Източник: iStock

Галерас, Колумбия

Кобумбийският вулкан е активен от милиони години. При изригване от 1993 г. загива група от учени и туристи, които са били във вътрешността на кратера, когато е избухнал. Върхът достига 4276 метра над морското равнище, диаметърът в основата е над 20 километра.