Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави по света, включително и България.

Със своите 12 млн. жители, градът е в Топ 10 най-населените. Обитателите му са повече от гражданите на Норвегия, Швейцария, Португалия и мн.др.

Снимка 303333

Източник: iStock

Нормално е един толкова космополитен град да има и впечатляващо метро. Московската подземна железница се ползва от около 9 млн. души на ден. 12-те линии са с дължина от 310 километра. Метрото разполага с 82 станции и почти 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди.

Снимка 303329

Източник: iStock

Има слух, че под руската столица има тайна мрежа. Наричат я Метро-2. Смята се, че тя свързва серия от военни бункери с Кремъл и други стратегически съоръжения, пише profit.bg. За това обаче няма официално потвърждение .

Москва е на трето място по най-много милиардери на глава от населението. Тя е изпреварена само от щатския Ню Йорк и китайския мегаполис Хонконг. Там живеят 73 милиардери, които притежават общо състояние от 297 млрд. долара.

Снимка 303330

Източник: iStock

Голяма част от тях, включително Роман Абрамович, живеят в Заречие - кварталът на богатите.

По време на дългата си история Москва е изгаряла безброй пъти. Тъй като къщите в миналото са били предимно дървени, огънят се разпространявал много бързо.

Снимка 303332

Източник: iStock

През 1737 г. е един от най-силните пожари. На 29 юни 1904 г. градът пък преживява истинско торнадо, което унищожава няколко близки села (в рамките на днешна Москва) и изкоренява вековните дървета в района на Соколники.

Катедралата "Успение Богородично" в Кремъл е най-старата оцеляла сграда в Москва. Към днешна дата тя е на 538 години. Построена на 12 август 1479 г.

Снимка 303331

Източник: iStock

Кремъл - най-голямата средновековна крепост в света, е исторически комплекс в центъра на руската столица, обявен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е построена от италианци. Първоначално бял, Кремъл е пребоядисан в червено след Октомврийската революция.

Волга е най-дългата река в Европа. Тя е свързана с Москва чрез канал, който е открит на 15 юли 1937 г. Дължината му е 128 км, а чрез него руската столица има връзка с 5 морета - Бяло море, Балтийско море, Каспийско море, Азовско море и Черно море.

Най-богатите руски красавици (ВИДЕО)

Най-богатите руски красавици (ВИДЕО)

Това са петте най-заможни жени в Русия

Руската столица може да се похвали с повече от 3 500 исторически улици, алеи, булеварди, магистрали и бързи пътни артерии. Една от най-старите от тях е улица Арбат. Тя е на 520 години.

Снимка 303334

Източник: iStock

Молочный переулок пък е в топ 10 на улиците с най-скъпи имоти в света. Тук квадратен метър струва 30 500 долара. Най-скъпата московска улица, на която може да се наеме имот, пък е Столешников, където са най-скъпите бутици в руската столица.