От около две години насам тече ожесточен съдебен двубой между Apple и Qualcomm - един от най-големите производители на чипове и бивш партньор на Apple. Казусът е обвързан основно с това, че според Qualcomm, компанията на Тим Кук нерегламентирано ползва патенти, за които не е получила лиценз.

Вчера, 10 декември, съд в Китай издаде съдебно разпореждане срещу Apple, с което замрази продажбите на няколко основни модели iPhone на територията на цялата страна. В случая става въпрос за алгоритми при обработката на изображения и оперативна технология за превключване от приложение към приложение. 

Забраната е наложена на всички модели от iPhone 6s до iPhone X - онези, които в момента се купуват най-много.

Снимка 338820

Източник: Apple World

Нищо не се споменава за тазгодишните телефони на Apple.

В същото време поведението на Apple относно казуса е малко озадачаващо, ако трябва да сме честни. Първоначално компанията отрече твърденията на Qualcomm, но все пак премахна софтуера, който се превърна в ябълка на раздор.

Тим Кук иска всички да сме с iPhone

Тим Кук иска всички да сме с iPhone

Цените на iPhone са по-достъпни от преди

След това гигантът от Купертино внесе жалба срещу постановлението на съда и обясни в официално съобщение, че действията на Qualcomm са продукт на отчаяние.

Гледната точка на компанията за чипове обаче е, че Apple трябва да плати над 7 милиарда долара в глоби и лицензни такси за ползването на въпросните технологии. 

Акциите на Apple падат, защото никой не иска нов iPhone

Никой не иска нов iPhone

Какви са причините за спада в продажби на Apple