Компанията на Илон Мъск - Tesla, е на път да се причисли към дългия списък с автомобилни производители, предприели мащабна сервизна акция в последните години.

Американската компания се готви да изтегли 123 000 екземпляра от електрическия седан Model S, заради дефект. Всички засегнати коли са произведени в периода до края на 2016 г.

Според информация на CNN, крайната мярка е предприета, след като механици на Tesla са открили, че при определени обстоятелства един от болтовете, държащи ключов компонент от кормилната уредба на колата, може да корозира и да се скъса, което пък от своя страна може да компрометира безопасността на шофьора и пътниците.

От компанията все пак уточняват, че дори това да се случи, шофьорът няма да изгуби контрол над автомобила. Въпреки това е по-хубаво компонентът да бъде сменен.

Съвсем естествено, най-застрашени са автомобилите, използвани в по-влажни и студени райони, където е много по-вероятно болтът да ръждяса сериозно. От Tesla уверяват, че до момента няма известни инциденти, свързани с този дребен дефект, но евентуално разхлабване или дори скъсване на болта можело да доведе до затруднено управление на автомобила при ниска скорост.

Снимка 348278

Източник: Tesla

Като при всяка друга подобна акция, всеки собственик на засегнат автомобил ще получи възможност да запише удобен за него час в сервиз на компанията, за да бъде отстранен проблемът в автомобила му безплатно. Всички засегнати автомобили са произведени преди април 2016 г., което на практика означава цялото първо поколение.

Моделът Tesla Model S бе представен за пръв път през 2012 г., като втори модел в гамата на компанията заедно с Roadster. Model S бързо се превърна в хит на пазара, където нямаше никаква конкуренция в сегмента на красивите и високопроизводителни електромобили.

Първоначално Model S бе оборудван с литиево-йонна батерия с капацитет 85 кВч, осигуряваща максимален пробег с едно зареждане от 426 км. Последното бързо превърна машината в електромобила с най-голям пробег с едно зареждане в света.

През 2016 г. Model S получи фейслифт от дребни промени по външния вид, допълнително оборудване и ново зарядно с мощност 48 ампера. Максималният пробег също бе оптимизиран - до 539 км.