Краят на годината отбелязва намаляване на разходите на потребителите за развлечения. Тази тенденция ще продължи и през следващата година. Хората ще харчат с по-голяма охота за подобряване на разнообразието и качеството на домашните развлечения, вместо да посещават ресторанти и кина. Това означава по-големи ТВ екрани за свързване към конзолите за видео игри като Sony Playstation 3, Microsoft Xbox 360 и Nintendo Wii.

Такава е една от прогнозите за настъпващата година, направени в края на настоящата от Марк Андерсън, главен изпълнителен директор на Strategic News Service - бюлетин, за който  се абонират много технологични топ мениджъри. Репутацията на г-н Андерсен е безупречна. Всяка година той прави точни прогнози, свързани с технологията и икономиката. Миналата година предсказа разцвет на ултрамобилните персонални компютри и предрече, че Apple ще пусне такъв модел. Малко след това излезе MacBook Air. В края на 2006 г. Андерсън предсказа появата на първия персонален компютър с твърдотелни твърди дискове, което наистина се случи през 2007 г.

Повече време пред екрана у дома

Потребителите ще намалят бюджетите си за развлечения в ресторанти, кина и излети през почивните дни. Мнозина ще предпочетат да инвестират в по-голям ТВ екран, на който семейно да гледат филми и да играят игри. „Хората инвестират от години в тези домашни екрани, но много малко от тях ги използват за игри," казва Андерсън. „Затова мисля, че ще се похарчат доста пари за извличане на допълнителни забавления от тези екрани на много ниска цена."

Повече приложения за мобилните телефони

Свитите бюджети ще помогнат също така за масовото разпространение на безплатни или евтини приложения за мобилни телефони. Например, Apple iPhone App Store на iTunes, където повечето приложения са безплатни, а има и доста такива, които обикновено се продават за 10 долара или по-малко. Потребителите могат също така да се сдобият с евтин онлайн софтуер за BlackBerry на Research In Motion и телефони, работещи с различни мобилни операционни системи, поддържани от Nokia, Microsoft и Google. "По отношение на иновация и инвестиция и покупка за 2009 г., начело са приложенията за телефони," казва Андерсън. "Apple вече даде ясно да се разбере, че това ще е така и се кани да премине към други смартфони, и това ще бъде един огромен пазар."

Смартфоните не само ще работят с повече приложения, те също така ще бъдат способни да обработват дори по-сложни задачи. Разпознаването на глас ще стане по-мощно, по-точно и по-разпространено сред приложенията за мобилни телефони, смята Андерсън. „След 150 години чакане ние ще имаме разпознаване на глас навсякъде ," казва той. Такива компании като Vlingo и Nuance ще разширят своята технология в много приложения. „Към края на годината повече от една трета от мобилните потребители ще използват разпознаване на глас, без да мислят за това," допълва Андерсън.

Персонален асистент

Как малките мобилни телефони ще се справят с всички тези нови задачи? Краткият отговор на този въпрос е, че няма да се справят. Нови инструменти, наречени интернет асистенти ще помагат на безжични устройства да изпращат взискателни компютърни задачи към други компютри или сървъри по безжични мрежи - в това, което е познато като „облакът". „Някой ще проектира персонален асистент - под това разбирам комплекс от услуги, персонализирани точно за вас, които съществуват на ферма от сървъри," прогнозира Андерсън. Мобилни приложения като AroundMe на the iPhone вече сочат пътя. "Вече виждаме появата на помощни услуги, които ни казват, когато кацаме в чужд град, какви културни събития има в него и ни купуват билети за тях и за неща от този род," казва още той.

Според Андерсън технологията за асистенти ще се комбинира с инструменти, които следят предпочитанията на потребителя, за да знаят от какво ще има нужда той, когато пътува например. Тези предпочитания ще бъдат активирани с кратки съобщения от страна на потребителя, който ще казва нещо от рода на „командировка, Лос Анжелис" или „семейна ваканция, Маями." При пътуване по работа, асистентът може да наеме неголяма кола, но ако пътува цялото семейство, вероятно ще е необходим миниван. Потребителят може да каже: „Дай ми едно бизнес посещение, дай ми едно развлекателно посощение, дай ми едно семейно посещение и асистентът ще знае какво означава това." И всичко може да се направи от мобилния телефон.

Андерсън също така предрича, че безжичната индустрия ще се обедини около нов стандарт, известен като LTE или Long-Term Evolution, минавайки към разработване на по-бързи безжични връзки по интернет.

Мобилните персонални компютри ще продължат да се развиват също, смята Андерсън. Нетбук компютрите, популярният клас свръхлеки компютри, ще прераснат в един важен пазарен сегмент.

"Ако търсите увеличение на ръста, То ще бъде най-силно в тази категория и това ще е безспорно," твърди той. "Досега можеше да се спори. Вече всеки ще има по един. Въпросът е какъв ще бъде цветът му. "

Източник: TechNews