Не е ли странно, че мобилните технологии правят огромни крачки в развитието си всяка година, но все още сме лишени от обхват, когато решим да се забием в горите или да изкатерим някой връх?

Странно е, разбира се, но и това предстои да се промени.

Тази седмица телекомуникационната компания Thuraya Telecommunications Company представи първия по рода си Android смартфон, който разчита директно на сателитен сигнал и ни позволява да правим обаждания и от най-затънтените краища на света.

Thuraya X5-Touch е предвиден за хора, които пътуват много или често са сред природата, и на които им се налага постоянно да си купуват нови SIM карти от местата, които посещават.

Телефонът има два слота за SIM карта и винаги оперира с едновременно задействани 2G, 3G, 4G и сателитни приемници. Това означава (но не гарантира), че не би трябвало да оставаме без покритие дори и за секунда, независимо от това къде се намираме.

Thuraya X5-Touch предлага и NFC функция, която му позволява да комуникира с други NFC устройства наблизо, без да използва телефонни или сателитни сигнали.

Телефонът е оборудван с 5.2-инчов дисплей с Full HD резолюция, както и с водо- и удароустойчив корпус, който да издържа на по-екстремни, неградски условия.