Ядреният физик от ЦЕРН Елина Берглънд прави рязък завой в професионален план, за да бъде в полза на над 500 хиляди жени, които вече използват разработеното от нея приложение.  То носи името Natural Cycles и се използва от все повече дами за планиране и предотвратяване на нежелана бременност.

Факт, вече има стотици приложения за следене на периодите на фертилност, но именно това учени посочват като алтернатива на противозачатъчните. Разбира се, в бъдеще време. Но ето какво се крие зад Natural Cycles - първото сертифицирано в Европа приложение за контрол на зачеването.

Снимка 334089

Източник: Facebook / Natural Cycles

Доказан резултат

Според клинични изследвания, успеваемостта на този метод за целите, за които е създаден, може да достигне до 93% - ако се използва правилно. А в това се включва и употребата на точен термометър с два десетични знака. Той идва при нас като бонус, ако се регистрираме за Natural Cycles за година напред. Това ще ни струва 80 долара.

В проучването се включват 20 хиляди жени и се използва методът Pearl Index. Той проследява колко жени от 100, използващи приложението, забременяват нежелано в рамките на една година.

Така става ясно, че Natural Cycles е по-ефикасен метод от традиционните методи за семейно планиране (65%) и противозачатъчните (91%)

Различни приложения

Natural Cycle позволява на жените да следят своя уникален цикъл, да заят кога са фертилни и кога не, както и кога да очакват менструацията си. Информира и за процеса на овулация и кога е добре да използваме предпазни средства или пък да работим усилено за бебе.

Снимка 334092

Източник: iStock

Приложението е много подходящо за дами с нередовен месечен цикъл, при които е трудно да се определят периодите на фертилност. Все повече жени избират естествени методи за контрацепция вместо хормонални терапии, които предизвикват депресия и мутации. Именно за тях Natural Cycle е най-добрата алтернатива.

Как работи

Natural Cycle залага на сложни математични формули и разчита на редовно мерене на телесната температура с термометър с два десетични знака. То става сутрин, преди да сме станали от леглото. Резултатът се въвежда в приложението и то ни казва в кой период от цикъла ни сме.

Natural Cycles предупреждава за периода на овулация пет дни пред тя да е настъпила. Именно толкова може да живее спермата в тялото на жената. Така рискът от нежелана бременност се свежда почти до нула.

Снимка 334088

Източник: iStock

Основната разлика между приложението и противозачатъчните е, че то само ни информира за дните с висока фертилност, а предпазването остава в нашите ръце. Но всяка разумна жена би могла да се справи с тази задача и без да е необходимо да пие хапчета по график. Особено когато е правилно информирана, пише The Guardian.