Често чуваме, че съвсем скоро всичко около нас ще бъде свързано с мрежата - домакинските уреди, дрехите, колите. Изглежда това ще се случи и на бебешките пелени.

Вчера най-големият производител на пелени в света - Pampers, представи системата си Lumi, която осигурява безжична връзка между пелените и сървърите на компанията.

Някъде по средата на това обвързване са и родителите, които лесно и бързо ще следят какви ги върши наследникът им, каква е температурата на тялото му и около него, колко са омазани пелените му и цял куп други неща.

Снимка 434747

Източник: Pampers

Системата Lumi е съставена от специални сензори, които се прикачват към пелената и предават информация чрез Wi-Fi сигнал.

Към тях има и специална камера, разработена от Logitech, която осигурява 1080р картина в реално време, има вграден термометър и микрофон, и се интегрира със сензорите, които споменахме.

Снимка 434746

Източник: Pampers

Lumi не работи с всички модели на Pampers или на други компании, но от Pampers осигуряват абонаментен план за доставка на пелени, когато сензорите засекат, че резервите свършват.

Цялата информация, която събира Lumi, заминава директно за сървърите на Pampers, където тя се съхранява, анализира и т.н., а родителите получават профил за достъп към нея, така че да могат да наглеждат показателите на бебето си.

Не знаем колко точно ще струва Lumi, но се очаква да се появи на пазара още тази есен, като вече дори има и списък с предварителни заявки за комплекта.