Още преди да встъпи в длъжност, американският президент Доналд Тръмп направи поръчка за нов автомобил, с който да изпълнява служебните си задължения. Очаква се той да бъде напълно готов до края на лятото, въпреки че първоначалните срокове бяха свързани с тържественото му влизане в Белия дом миналата година. 

Така Тръмп ще направи поредната стъпка на промяна и ще замени колата, която остана наследство от Барак Обама. Бронираният автомобил е на стойност милион и половина долара и напълно отговаря на най-високите критерий за сигурност.

Снимка 350604

Източник: GettyImages

Возилото на Първото семейство на САЩ в момента се подлага на тестове от специалните служби. То отново е на компанията Cadillac, както и настоящото. Но производителите са категорични, че са направили модел от изцяло ново поколение, като акцентът е върху сигурността.

Лимузината е по-дълга от предишната, има врати с дебелина 20 сантиметра, устойчива е на бомбени атаки, както и на химически оръжия - благодарение на специална система за доставяне на кислород в купето.

Всяка врата тежи колкото тези на Боинг 747 и гарантира пълно херметизиране. Единствено страничният прозорец на шофьора се отваря. Според Daily Mail, предното стъкло е изключително устойчиво на обстрел, дори от оръжия с голям калибър. Шасито е подсилено, за да издържи на бомби, поставени на или край пътя.

Снимка 350602

Източник: Facebook / Daniel Phillington

Гумите са специални и гарантират продължаване на придвижването, дори ако се спукат. В предната част на купето има няколко огнестрелни оръжия, винаги под ръка на шофьора и охранителя отпред.

Резервоарът е брониран отделно, като е използвана специална пяна, която не позволява да се взриви дори при директна стрелба към него. А в багажника има банки с кръв, подходящи за преливане, в случай на нужда, на президента и Първата дама. 

Tesla Model 3 е най-продаваната електрическа кола в САЩ

Коя е най-продаваната електрическа кола

Илон Мъск имат повод за радост

Заради всички тези подобрения, колата тежи около осем тона. Очаква се да бъде решена в черно и сребристо. По време на тестовете бе заснета с т.нар. камуфлажно фолио, което не позволява да се разбират подробности за външния вид. Новата придобивка ще бъде част от автопарка на американския президент, в който има общо 12 автомобила.