Когато човек разполага с много пари, афинитетът му към стилните неща съвсем естествено се обострят. В случая на Роуън Аткинсън, това засяга в голяма степен любовта му към автомобилите.

През годините един от най-добрите комици на нашето време притежава какви ли не автомобили. Трудно ни е дори да ги изброим всичките, а и не е нужно. Но безспорно някои от тях се открояват. И не, няма да говорим за великолепното жълто Mini, с което Мистър Бийн играеше в някои от просълязващите ни от смях скечове. Това са най-интригуващите коли, минали през гаража на британския актьор.

McLaren F1

Поне в специализираните среди, това е най-известният автомобил на Аткинсън. Британецът мина през какво ли не с патладжанения си спортен автомобил, като дори успя да катастрофира сравнително тежко цели два пъти с него.

Купи го през 1997 г. за 640 000 паунда, като само две години по-късно не успя да спре и го размаза в задната част на Rover, а през 2001 г. се заби в дърво, след като загуби контрол и излетя от пътя. Аткинсън пръсна немалко пари за ремонти, но в крайна сметка през 2015 г. успя да се раздели със своя McLaren F1 за осем милиона паунда.

Снимка 390355

Източник: Facebook / RSsportscars.com & MINI MOTORS MANIA

Aston Martin V8 Zagato

Освен като ценител на автомобилите, Аткинсън е известен и като любител състезател. През годините той пилотира за удоволствие на писта доста автомобили, сред които Renault 5 GT Turbo и... култовия Aston Martin V8 Zagato.

За съжаление, именно с втория автомобил британецът катастрофира по време на организирано събитие от британския клуб на Aston Martin в Дарлингтън. Аткинсън купува колата през 1998 г. и я модифицира специално за състезателни цели. През 2007 г. той спира да кара машината на писта, а година по-късно я продава.

Ford Falcon

От ярко синята боя (снимката е илюстративна) до състезателния номер "33" от двете страни на купето, тази кола е истински състезателна машина.

Снимка 390353

Източник: Facebook / RSsportscars.com & MINI MOTORS MANIA

За съжаление, нея я спохожда подобна съдба на другите автомобили на Аткинсън. Някак си той успява да катастрофира и с тази американска класика по време на състезание от сериите Shelby Cup през 2014 г.

Bentley Birkin Mulsanne

Само 22 такива автомобила са произведени, а името им идва от това на Сър Хенри Ралф Стeнли Бъркин. Той е известен автомобилен състезател, който загива по време на състезанието за Голямата награда на Триполи през 30-те.

Снимка 390352

Източник: Facebook / RSsportscars.com & MINI MOTORS MANIA

През 1995 г. Роуън Аткинсън влезе в ролята на Бъркин във филма Full Throttle, а години по-късно успя да се сдобие и с автомобил от серията. Няма сведения да е катастрофирал поне с тази кола.

Lancia Delta Integrale

Ако има кола, която не си представяме, че може да бъде карана от Мистър Бийн, то това със сигурност е Lancia Delta Integrale - мокрият сън на всеки фен на рали спорта.

Снимка 390354

Източник: Facebook / RSsportscars.com & MINI MOTORS MANIA

Тази кола е известна като неразумно трудна за каране, но по всичко личи, че на Аткинсън му е харесала. Слабо известен факт е, че той е бил редактор в британското автомобилно издание "Car", където след тест драйв на италианската класика, е решил да си я купи.