Преди десетина години мисълта за бърз мобилен интернет изобщо не съществуваше и единствено се молехме да има WiFi в барчето, в което сядаме след работа.

Днес обаче мобилният интернет не само е проникнал в огромна дълбочина в живота ни, но е и доста по-бърз от този, който получаваме през WiFi модема. 

Проучване на OpenSignal, което обхваща общо 33 държави (сред които е Сърбия, но не и България), показва, че в много развиващи се страни мобилният интернет превъзхожда WiFi сигнала. 

България най-вероятно не е включена, защото у нас оптичният и мобилният интернет са на много по-високо ниво, отколкото в държави като Турция, Хърватска, Австрия и други големи страни.

Снимка 391635

Източник: OpenSignal

Както можем да видим от графиката на OpenSignal, разминаването в скоростта при WiFi и мобилен интернет някъде е доста осезаемо. Основната причина е скоростното развитие на безжичните технологии през последното десетилетие, което засенчи по-бавното и мудно обновяване на наземната мрежа.

Твърди се, че до няколко години разликата ще стане още по-голяма, тъй като в момента се готвят сателити за високоскоростен безжичен интернет, които ще доставят сигнал на още повече места, където няма WiFi или има, но с много бавна връзка.