Популярният The New Oxford American Dictionary определи locavore за дума на 2007г. Думата е съчинена и произнесена за пръв път през 2005 от Джесика Прентис, готвач и автор на кулинарни книги, за да опише практиката на консумиране изключително на местни храни.

Движението "локавор" окуражава хората да купуват храна от земеделците от региона, или дори да отглеждат сами храната си, изтъквайки очевидното, че пресните местни продукти са по-вкусни и хранителни.

Локаворците отбягват супермаркетите, тъй като храната, предлагана в тях обикновено е пропътувала големи разстояния, което освен, че би могло да се отрази негативно на вкусовите и качества, води до изразходване на значителни количества гориво.

Според Бен Цимер, редактор в университетското издателство на Оксфорд, идеята стояща зад " locavore" показва нов начин за съчетаване на храненето и екологията и утвърждава представата, че човек може да се наслаждава на храната си, без да спира да мисли за околната среда.