Гръцките лекари предупреждават, че съпружеската изневяра е смъртоносно опасна за мъже, които са прекарали инфаркт или инсулт, съобщи агенция "Новости", позовавайки се на материали от V международен конгрес по сърдечно-съдови заболявания, провел се в Солун.

По данни на участниците във форума, до 80% от внезапните случаи на смърт по време на секс са свързани със гореспоменатите заболявания и стават при съпружески изневери. Особено опасно е възрастни мъже да изневеряват със значително по-млади любовници, предупреждават лекарите.

Като цяло, лекарите одобряват сексуалния живот при по- възрастните. Той е полезен за здравето, тъй като забавя стареенето, повишава самооценката, преборва депресията и играе ролята на физическо упражнение. Но сексът може да бъде проблем за тези, които са прекарали инсулт или инфаркт на миокарда.

На такива хора се препоръчва да се въздържат от всякаква близост поне две-три седмици, но най-важното - категорично им се забранява да завързват извънбрачни връзки, особено с млади партньорки. Стресът при съпружеската измяна, както и завишена самооценка на възможностите в леглото, води до повторни сърдечно-съдови проблеми, предупреждават медиците, съобщава БГНЕС