Конкуренция в бизнеса, а и в други сфери на живота води до непрекъснати опити за копиране на вече наложилите се продукти. Затова много компании да пазят в дълбока тайна как точно се прави печелившият им продукт.

Рецептата на Coca-Cola

Много държави и различни компании досега са се опитвали да получат по официален път или тайно да налучкат съставките на Coca-Cola, за да я произвеждат самостоятелно. Но никой досега не е успял. От компанията винаги са пазели дълбоко точните съставки и грамажа за изготвянето на популярната напитка. Рецептата се пази в банков сейф в Атланта.

Рецептата за подправките на KFC

Рецептата се знае само от двама души в света. Само двама мениджъри знаят тайната на подправката, която се използва за известното пържено пиле, което всички по света ядат. Рецептата се пази в специално съоръжение, все едно пазят съкровище. То има стени, дебели 2 фута и жива въоръжена охрана, както и два уникални пин кода, с които вратата може да се отвори само ако и двамата мениджъри едновременно ги въведат. Тайната стига дори по-далеч Не всички съставки на подправката се съхраняват на едно място.

Бърглас ефект

Номерът с картите, наречен "бърглас ефект, с който никой магьосник не може да се справи в реалния живот се знае само от двама души в света. Това са г-н Бърглас и неговият чирак Марк Пол. Досега никой друг фокусник не е успявал да направи успешно този намер.

Списъкът на бетселъри на вестник "Ню Йорк таймс"

Никой не знае как точно вестникът изготвя списъкът си с бетселъри. Простото обяснение, което дават от вестника е, че те броят копията на книгите, които са продадени в различните книжарници. Но това не е вярно. Има случаи, когато от някои книги не са продадени много копия, но те са в списъка на вестника. Как "Ню йорк таймс" изготвят списъка с бетселъри е добре пазена търговска тайна.

Салфетката Хапсбург

Гънките на салфетката Хапсбург са национална тайна в Австрия. Само двама анонимни служители на правителството знаят как да сгънат платнената салфетка в тази форма. Също така няма никакви документи и указания как точно се сгъва салфетката, за да остане в тази форма. Когато анонимните служители, които знаят тайната се пенсионират, те предават тайната на нови двама служители на правителството, които да сгъват салфетките за официалните вечери на управляващите.

ВИДЕО: