В традиционния български университетски стол човек е доволен ако си намери маса с покривка и стол с 4 крака. В ресторанта в холандския град Вагенинген столовете измерват пулса на посетителите, а невидими очи по стените наблюдават скоростта, с която храната бива смилана и преглъщана.

Ресторантът, разположен в местния университет, всъщност е превърнат в изследователски център, опитващ се да отговори на различни въпроси свързани с това какво, защо и как ядат хората.

През следващите 10 години, екип от 20 учени, включително психолози и физици, ще наблюдава хората, идващи да обядват в заведението и ще отчитат влиянието върху хранителните им навици на различните видове музика, степени на осветление и формата на чиниите.

В епоха, в която има камери навсякъде повечето посетители не изглеждат особено смутени да бъдат разглеждани под лупа докато задоволяват глада си. А и нали всичко е в името на добра кауза - откриване на закономерностите водещи ни до правилно и здравословно хранене.

Специално внимание в 4-милионния бюджет на проекта е отделено за изучаване на отпадъците от трапезата на посетителите. 1/3 от храната в холандските ресторанти остава неупотребена и бива изхвърляна