На Велики четвъртък Христос събира учениците си на Тайната вечеря и им казва, че ще бъде предаден.

Това е денят преди Великден, който се смята за най-важния от Страстната седмица. 

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника. Оцветените в червено яйца са символ на мъченическата кръв на Христос.

На Велики четвъртък още се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.